
De 5 meest gestelde vragen over etherische olie en honden
Het is logisch dat je je hond op een natuurlijke manier wilt helpen bij kwaaltjes. En etherische olie kan je daar zéker bij helpen. Maar een hondenlichaam werkt anders dan ons lichaam. En niet elke etherische olie is voor een hond even geschikt. Ook de manier van gebruiken is niet hetzelfde. We zetten de 5 meest gestelde vragen voor je op een rijtje.
1. Is etherische olie veilig voor mijn hond?
Ja en nee. Er zijn etherische olie die je prima en veilig bij je hond kunt gebruiken. Maar er zijn ook oliën waar je heel voorzichtig mee moet zijn.
Olie kun je op verschillende manieren gebruiken. Wanneer je het inneemt of op de huid smeert neemt het lichaam de olie razendsnel op. Een deel verwerkt je lever. Ook bij honden. Wij mensen laten onze lever heel wat gekke dingen afbreken. Maar de lever van een hond (of die van katten) kan dat minder goed. Daarom is het goed te weten hoe je de oliën veilig kunt gebruiken.
Belangrijk! Zorg ervoor dat de etherische olie die je gebruikt van hoge kwaliteit is. Kijk wat er op het flesje staat. Zie je een uitroepteken? Dan heb je geen pure olie te pakken. Onze oliën zijn 100% puur en zijn uitgebreid getest.
2. Hoe geef ik etherische olie aan mijn hond?
Er zijn twee manieren;
1. Opsnuiven
Eerst even dit: de neus van je hond is ontzettend veel sterker dan die van jou! jij hebt ongeveer 6 miljoen reukreceptoren in je neus, je hond kan er wel 300 miljoen hebben! Dat betekent dus dat je supervoorzichtig moet zijn.
Doe 2 druppels in je diffuser en zet de diffuser de eerste keren heel kort aan. Begin met 10 minuutjes en kijk wat het effect is. Zet je diffuser maximaal 1 uur per dag aan. Meer is echt niet nodig.
Zet de diffuser ook niet te dicht bij de plek waar je hond vaak ligt of slaapt. Hij kan dan teveel inademen. Zorg er ook voor dat je hond altijd weg kan, de kamer uit kan.
2. Smeren op de vacht/huid
Smeer nooit pure olie op de huid of vacht van je hond! Verdun de etherische olie altijd met een draagolie. En gebruik liever teveel draagolie dan te weinig. Net als bij jezelf, kijk je hoe je hond reageert. Dan beslis je of je iets minder draagolie kunt gebruiken. Hier lees je meer over verdunnen van oliën.
Let verder op het volgende:
- Verdun de etherische olie altijd met een draagolie. Bij het hond gebruik je 1 druppel olie op 1 theelepel draagolie. Kijk hoe je hond reageert en verhoog het aantal druppels etherische olie langzaam tot maximaal 5 druppels op 1 theelepel.
- Smeer de olie op de achterkant van de nek, waar je hond zich niet kan likken. Zo voorkom je dat hij de olie in zijn mond krijgt.
3. Welke etherische olie mag ik gebruiken bij mijn hond?
Er zijn echt veel oliën die je kunt gebruiken. Dit zijn veelgebruikte oliën:
Kamille (Roman Chamomile)
Kamille heeft een kalmerend effect, het kan stress bij je hond verlichten. Ook kan het helpen bij darmproblemen. Is je puppy wat verlegen of angstig? Dan kan een beetje kamilleolie hem helpen bij het socialiseren.
Frankincense (Wierook)
Frankincense ondersteunt de gezondheid en immuniteit van je hond. Handig, als ze naar de hondenopvang gaan. Je kunt de immuniteit versterken met een beetje wierook. Deze olie ondersteunt ook het spijsverteringskanaal of bij maagklachten.
Daarnaast is Frankincense ook een fijne rustgever, hij werkt kalmerend. Bijvoorbeeld bij gedragsproblemen of angst.
Ginger (gember)
Net zoals hete gemberthee onze luchtwegen kan zuiveren of de maag kan kalmeren, kan dat ook bij je hond. Het kan helpen bij spijsverteringsproblemen; het kan je hond ook helpen gemakkelijker te ademen.
Lavendel
Lavendel is dé olie bij stress of angst. Daarnaast kun je Lavendel gebruiken bij wagenziekte. Een van de leukste manieren om deze olie aan te brengen, is op de oorvacht. Een fijne, zachte massage kan de boel mooi in beweging brengen.
Mirre
Mirre staat erom bekend pups te helpen bij huidirritaties. Deze olie heeft een antiseptische eigenschappen, het is een geweldige reiniger!
Pepermunt
Pepermunt mag alleen in een diffuser en in kleine hoeveelheden worden gebruikt. Het kan giftig zijn als het wordt ingeslikt. Toch kan etherische olie van pepermunt de luchtwegen ondersteunen. Pepermunt kun je ook gebruiken om pijn in de gewrichten te verlichten.
4. Welke etherische olie is gevaarlijk voor mijn hond?
Er zijn oliën waar je voorzichtig mee moet zijn. Dit zijn de belangrijkste:
- Birch (Berk)
- Cassia
- Cinnamon (Kaneel)
- Citrus oliën zoals Wild Orange en Lemon
- Clove (Kruidnagel)
- Juniper berry
- Tea Tree (Melaleuca)
- Thyme
- Yarrow Pom
- Ylang Ylang
- Wintergreen
Alternatieve olie gebruiken
Omdat je hond heel gevoelig is, moet je deze oliën niet gebruiken. Je kunt wel kiezen voor een veilig alternatief. Een paar suggesties:
In plaats van Tea Tree (Melaleuca), gebruik je Geranium, Arborvitae, Myrrh, of Cedarwood.
In plaats van Wintergreen, gebruik je Copaiba, Frankincense, of doTERRA AromaTouch®.
In plaats van Cassia, gebruik je doTERRA On Guard® of Oregano.
5. Wat zijn de symptomen van een vergiftiging door etherische olie?
Hoe weet je nou of je hond is vergiftigd? Allereerst, raak niet in paniek als je de diffuser een keer te lang aan liet staan. De kans is groot dat je hond er weinig last van heeft. In het slechtste geval gaat hij overgeven.
Als je een schadelijke olie aanbrengt of in de diffuser hebt, kunt je je hond vergiftigen. Dit zijn een paar van de symptomen:
- lethargie
- Zwakheid
- Diarree
- Overgeven/braken
- Overmatig kwijlen
- Moeite met lopen
- Spiertrillingen
Wat moet je dan doen?
- Zit de olie op de vacht? Was die er dan meteen af met hondenshampoo
- Ga niet zelf dokteren, maar neem contact op met je dierenarts.
- Neem de olie die gebruikt is mee naar je dierenarts.
Extra tips!
- Jij kent je hond het beste, dus reageert hij vreemd? Neem dan direct contact op met je dierenarts.
- Gebruik geen olie bij puppy’s jonger dan 10 weken.
- Zorg ervoor dat je hond niet bij de etherische olie kan. Ze zijn dol op de zoete geur van sommige oliën. Laat je een flesje open staan, dan wil je hond daar graag aan likken.
- Gebruik je olie op de vacht/huis? Meng de olie dan áltijd met een draagolie.
- Vraag je dierenarts om advies voordat je aan de slag gaat met etherische oliën.
Elisabeth is de oprichter van Etherische Olie Werkt. Ze ontdekte etherische olie toen ze voor haar hoogsensitieve dochter op zoek was naar iets wat wél hielp. Inmiddels gebruikt zij dagelijks etherische oliën. En deelt haar haar ervaringen en kennis. Ze werkt hierbij samen met een team van andere enthousiaste gebruikers.