Gepost op

Katten en etherische olie

Waar moet je op letten als je etherische olie gebruikt en een kat hebt?

Hoe fijn etherische olie voor ons als mens is, voor je kat is niet elke olie geschikt. Goed om je daar van bewust te zijn en op te letten!

Tekort aan enzym
Etherische oliën worden zowel oraal als via de huid heel snel geabsorbeerd en komen in de stofwisseling terecht. Katten hebben alleen een tekort aan een enzym in de lever: glucuronyl transferase. Dit enzym is verantwoordelijk voor het afbreken van fenol. Fenol is een organische verbinding die aanwezig is in geneesmiddelen zoals aspirine en ibuprofen. Deze stof, ook bekend als carbolzuur, komt ook voor in veel essentiële oliën. Kijk dus goed of een olie op fenolen gebaseerd is of op water. 

Gevoelige luchtwegen
Doordat katten een kleiner lichaam hebben, zijn ze al bij kleine hoeveelheden olie vatbaar voor vergiftiging. En aangezien ze zichzelf veel wassen, likken ze de olie van hun vacht. Zo komt de olie in hun stofwisseling terecht.
Daarnaast hebben katten ook heel gevoelige luchtwegen. Daardoor hebben ze meer kans op ademhalingsproblemen wanneer ze worden blootgesteld aan vluchtige oliën.

De volgende oliën kun je (met mate) gebruiken:

 • Cedarwood is vaak gemaakt zonder fenol en is een veilige essentiële olie voor katten. Check altijd wel het etiket voor gebruik en verdun de olie voor gebruik.
 • Lavendel. Net als bij mensen verlicht lavendelolie pijn, spanning en angst bij katten. Het is ook een geweldige vlooien repeller.
 • Frankincense. Deze olie heeft zoveel eigenschappen die allemaal gunstig zijn voor de kat. Het is antiseptisch, desinfecterend, ontstekingsremmend en helpt bij spijsverteringsproblemen zoals constipatie.
 • Helichrysum-olie: een leverstimulerende olie is een ontgifter die ook antibioticum- en antischimmel-eigenschappen heeft.
 • Geranium brengt de hormonen van je kat in evenwicht te brengen. Het vermindert stress en depressie terwijl het tegelijkertijd de bloedcirculatie verbetert

Veilig gebruik van etherische oliën bij katten
Elke etherische olie kan een gezondheidsrisico voor katten vormen, vooral als deze wordt gebruikt bij verkeerd of overmatig gebruik. De bovengenoemde essentiële oliën zijn veilig voor katten, maar je moet ze nog steeds verdunnen. Gebruik ze met mate.

Overigens: essentiële oliën zijn waarschijnlijk veiliger voor katten dan alle kunstmatige geur- en luchtverfrissers. En wat jij als een aangename geur waarneemt, kan té overweldigend zijn voor je kat. Wanneer je etherische oliën bij katten gebruikt, zorg er dan voor dat er een geurvrije kamer is, waar ze zich kunnen terugtrekken.

Essentiële oliën waarvan bekend is dat ze vergiftiging veroorzaken bij katten zijn:

 • Clove (Kruidnagel)
 • Cinnamon (Kaneel)
 • Thyme (Thijm)
 • Oregano
 • Wintergreen
 • Berk (Birch)
 • Lavender
 • Citrusoliën (Citroen, Bergamot, Lemon,  Lemongrass, Wild Orange)
 • Peppermunt
 • Eucalyptus
 • Tea tree / Melaleuca

Symptomen
De symptomen die je kat laat zien, zijn afhankelijk van het soort olie. Maar wat veel voorkomt is: kwijlen, braken, tremoren (ritmisch bewegen, schokken), evenwichtsproblemen, sloomheid, ademnood, lage hartslag of een lage lichaamstemperatuur.

Haarbal of niet?
Inademing van etherische olie kan bij een kat dus tot gevolg hebben dat hij moeizaam ademt, piept of hoest. Het hoesten van een kat wordt soms aangezien voor het uitbraken van een haarbal. In het geval van een vergiftiging kruipt je kat echter laag over de grond, met weinig tot geen buikbeweging, zoals bij braken wel gebeurt. Daarnaast komt er dus ook geen haarbal.

Raadpleeg je dierenarts bij twijfel
Vertoont je kat deze symptomen en is hij blootgesteld aan etherische olie? Zet hem dan direct in de frisse lucht! Verdwijnen de symptomen niet? Raadpleeg dan je dierenarts.