Gepost op

Is dōTERRA olie biologisch?

We krijgen de vraag regelmatig: ‘Is dōTERRA olie biologisch?’
Nou, theoretisch gezien niet. Ze zijn béter dan dat.

Gecertificeerd biologisch is goed. Wij kopen allebei daarom ook zoveel mogelijk biologische producten. Dus voordat we onze eerste dōTERRA olie aanschaften, zochten we uit waarom dōTERRA geen biologische certificering heeft. En wat blijkt: de oliën zijn zelfs béter dan biologisch. Let op:

CPTG-gecertificeerd
dōTERRA betrekt etherische oliën van telers en distilleerders uit de hele wereld. En elke locatie heeft zijn eigen specifieke wetten en regels voor de landbouw en bewerken van gewassen. dōTERRA labelt de oliën niet als biologisch door de uiteenlopende regelgeving in elk land. Het is gewoonweg niet te doen. Om er toch voor te zorgen dat de olie van de hoogste kwaliteit is, worden alle essentiële oliën uitgebreid geanalyseerd en getest door onafhankelijke laboratoria.

Wanneer de olie aan alle eisen voldoet, ontvangt het het Certified Pure Tested Grade® – keurmerk. CPTG etherische oliën bestaan uit 100% pure, natuurlijke, aromatische bestanddelen die zorgvuldig uit planten zijn geëxtraheerd. Ze bevatten geen verdunners of kunstmatige toevoegingen die hun werkzame kwaliteiten kunnen verminderen én ze zijn vrij van verontreinigingen zoals pesticiden of andere chemische middelen. Méér dan biologisch dus!

Duurzaam
CPTG® etherische oliën zijn vrij van pesticiden, chemische residuen, vulstoffen, herbiciden, extenders en oplosmiddelen. Om dit te bereiken werkt dōTERRA samen met experts (heuse ambachtslieden): boeren, destillateurs en chemici die allemaal even toegewijd zijn en zich inzetten voor duurzaamheid. Dr. Hill: “Het netwerk van dōTERRA is enorm en de methoden van onze leveranciers zijn divers. Als we zouden horen van een leverancier die schade toebrengt aan het milieu of aan de lokale bevolking van hun gemeenschap, dan zoeken we andere en geschiktere bronnen.”

Eerlijke lonen
dōTERRA streeft ook nog eens naar het betalen van duurzame, eerlijke lonen aan inheemse boeren en distilleerders. In veel gevallen werken ze rechtstreeks samen met boeren en distilleerders. Hierdoor verbeteren de (leef-)omstandigheden van zowel de boeren en distilleerders, als de gemeenschap daar omheen. Echt een geweldige manier van werken! Bekijk de video die een beetje uitlegt hoe de Co-Impact Sourcing werkt:


Meer dan biologisch

Het telen, oogsten en distilleren van etherische oliën is zowel een kunst als een wetenschap. Er zijn zoveel meer factoren dan of een plant biologisch is gekweekt. Bijvoorbeeld:

  • Waar en hoe is de plant gegroeid? Het is heel belangrijk dat planten inheems worden gekweekt. Dus op de plek waar ze van nature voorkomen. Ze hebben dat specifieke klimaat nodig om de ideale chemische samenstelling te hebben. Lavendel heeft bijvoorbeeld grote hoogtes nodig. Dit is een reden dat Frankrijk en Bulgarije uitstekende lavendel produceren. En de beste oregano komt uit Turkije.
  • Wat waren de bodemgesteldheid? De watercondities? Te zure of alkalische grond kan een minder goede plant produceren en dus minder werkzame olie geven.
  • Wanneer en hoe werd het er geoogst? Was de plant op de juiste leeftijd? Als je daar meer over wilt weten, lees dan dit onderzoek (Engels) dat laat zien hoe omgevingsfactoren het etherische oliegehalte van de Melissa-plant beïnvloeden.
  • Hoe worden de planten verwerkt? Zijn de destillatietemperaturen gehandhaafd?
  • Zijn er andere stoffen aan de oliën toegevoegd om ze goedkoper te produceren te maken? Aan een biologische etherische olie zou in principe een biologische dragerolie mogen worden toegevoegd. De olie is dan niet meer zuiver, maar nog wel steeds biologisch…

Bekijk de video van Dr. Hill (een van de oprichters van dōTERRA) waarin hij uitlegt waarom dōTERRA niet het keurmerk ‘Biologisch’ heeft:

CPTG-gecertificeerde etherische oliën van Pure Tested Grade® betekenen iets heel anders. Het betekent dat we de chemische verbinding van de plant beschermen, net zoals deze uit de aarde is geproduceerd. We hoeven dat niet te verbeteren. Als we de zorg, de wetenschappelijke kennis, de inzet en de integriteit hebben, kunnen we dat behouden. ” – Dr Hill