Gepost op

Etherische olie en Emoties

Hoe werkt etherische olie op emoties?

Je herkent het vast; de geur van dennenbomen, het moment dat je door een lavendelveld liep of de geur van sinaasappel opsnoof. De reukzin ligt zo dicht bij de emotionele hersengebieden dat het inademen van etherische olie een van de krachtigste manieren is waarop olie werkt.

Over emoties valt nog veel te ontdekken maar onderzoekers hebben vastgesteld dat er achter emoties veel verschillende lichaamsprocessen actief zijn.

Neuropeptiden
Je hersenen zetten gedachten en gevoelens om in moleculen. Op het moment dat een gedachte opkomt, zal je hypothalamus, de ‘controlekamer’ in je hersenen, deze gedachte in honderden neuropeptiden omzetten. Deze neuropeptiden, jouw gedachten, worden moleculen die door je lichaam heen gaan. Dr. Candice Pert, neurowetenschapper, pharmacoloog en schrijfster van diverse boeken, heeft met haar onderzoek ontdekt dat deze neuropeptiden door het bloed worden vervoerd en doorgegeven van neuron tot neuron. Elke neuropeptide past precies op een specifieke receptor, zoals een sleutel op een slot. De aminozuren uit elke neuropeptide, worden dan in je cel opgenomen.

Positief
Je gedachten worden dus letterlijk een deel van je cellen in je lichaam. En deze cellen veranderen afhankelijk van de aard van jouw gedachten! Etherische olie bestaat uit stoffen die je lichaam kan omzetten in neuropeptiden die positieve informatie bevatten. Daardoor zijn ze in staat om je te helpen bij emotionele problemen, zoals bij depressieve gevoelens, hartkloppingen, stress en angstaanvallen. Maar ook bij teveel in je hoofd zitten (moeten ‘aarden’), verdriet en boosheid kan olie je ondersteunen.

We beschrijven een paar veelvoorkomende klachten en vertellen je welke olie jou daarbij kan ondersteunen.

STRESS
Stress is een reactie van het lichaam op moeilijke, spannende omstandigheden. Het kan zowel fysieke als emotionele spanning veroorzaken. De belangrijkste symptomen zijn hoofdpijn, spierpijn, vermoeidheid, slecht (of: niet) slapen, angstige gevoelens en prikkelbaarheid.

Olie ter ondersteuning: Lavendel, Citroen, InTune, Bergamot, Grapefruit, Petigrain, Elevation (verblijdende samenstelling)
Gebruik: Verstuif lavendelolie of grapefruitolie in een diffuser/aromatherapieverstuiver.

DEPRESSIE
Depressie herken je aan de volgende symptomen; overmatig verdriet, energieverlies, gevoelens van waardeloosheid, prikkelbaarheid, plotseling gewichtsverlies of gewichtstoename, slaapproblemen en geen of minder interesse hebben in de gewone dagelijkse dingen.

Etherische olie ter ondersteuning: Citroen, Wierook (Frankincense), Lavendel, Bergamot, Cheer (blend), Console (blend), Balance (blend), Peace (blend).
Gebruik: Verstuif de olie in de lucht met een diffuser of inhaleer direct vanuit het flesje. Of doe een druppel op je handpalmen, wrijf ze tegen elkaar en leg je handen over neus en mond. Adem een aantal keren diep in door de neus.

ANGST
Angst is een reactie van het lichaam waarbij het zich voorbereidt op iets bedreigends. Of het ontstaat in periodes van stress. Deze reactie op stress is heel normaal, maar het kan ook op ongelegen momenten of vaker dan nodig voorkomen. Dat is het geval bij angststoornissen. Angst is zichtbaar in zowel lichamelijke als psychische klachten; nervositeit, misselijkheid, zweten, verhoogde bloeddruk en hartslag, prikkelbaarheid, paniekaanvallen, concentratieproblemen en meer…

Olie ter ondersteuning: Bergamot, Lavendel, Sinaasappel, Citroen, Copaiba, Serenity (blend), Focus, Peace, Balance (op de rug of nek)
Gebruik: doe 1 of 2 druppels in 1 eetlepel gefractioneerde kokosolie en masseer de huid. Breng aan in de nek, op de slapen of op de voetzolen (reflexpunten). Of verstuif de olie met een diffuser. Direct uit het flesje inhaleren kan ook.

VERDRIET
Verdriet wordt meestal veroorzaakt door een vervelend, pijnlijke, uitdagende of teleurstellende situatie. Verdriet komt over het algemeen niet zomaar op, maar is een reactie op een situatie die we niet prettig vinden. Als die situatie beter wordt, of wanneer we wennen aan die situatie zal ons verdriet ook minder worden. Verdriet is niet alleen maar negatief. Het hoort simpelweg bij het leven. Daarin verschilt het van depressie. Dat is namelijk een abnormale vorm van verdriet waar wel degelijk professionele hulp bij gewenst is.

Etherisch olie ter ondersteuning: Cheer (verblijdende samenstelling), Console (geruststellende samenstelling).
Gebruik: De geur verstuiven of direct inademen. Of aanbrengen op de polsen, achterkant van de nek, over het hartgebied of op de voetzolen.

Heb je naar aanleiding van dit artikel nog vragen? Stuur een appje (06-45945454), bel of mail. Je krijgt binnen 24 uur een reactie.