Gepost op

Etherische olie verdunnen

Waarom moet je etherische olie verdunnen?

Bij topisch gebruik (op de huid) is het verstandig etherische olie te verdunnen. Etherische (essentiële) oliën zijn enorm geconcentreerd. Het mengen van een etherische olie met een draagolie, zoals gefractioneerde kokosolie, verminderd de concentratie. Door de olie te verdunnen verlaag je het risico op huidirritatie. Je zorgt er meteen voor dat je huid de olie beter opneemt.

Let op!
Etherische olie valt onder zelfzorg. Ieder lichaam reageert anders. Luister dus goed naar je lijf, kijk wat de olie doet.
Gebruik je voor het eerst olie? Verdun dan flink. Onderaan dit blog vind je een tabel. Geef effect? Verdun dan steeds iets minder, tot je iets merkt. Gebruik je medicijnen? Overleg dan eerst met je arts.

Wat is een draagolie?

Draagoliën zijn plantaardige oliën met weinig tot geen geur. Ze worden gebruikt om essentiële oliën te verdunnen. Ze zijn niet vluchtig zoals etherische oliën. Wanneer je etherische oliën op je huid gebruikt is het goed hem te verdunnen. Dit betekent niet dat de olie minder effectief is. Integendeel, het zorgt ervoor dat de etherische oliën beter in je huid kunnen worden opgenomen. Verdunning is zelfs noodzakelijk voor bepaalde “hete” essentiële oliën (Oregano of Thijm). Verdun ook ALTIJD wanneer je oliën bij kinderen gebruikt, bij ouderen of bij een gevoelige huid.

Welke draagolie is het beste?

Er zijn heel wat verschillende soorten olie die je kunt gebruiken. Houd er rekening mee dat het het beste is om een draagolie te gebruiken die 100% puur is (wij gebruiken altijd gefractioneerde kokosolie). Op deze manier wordt het chemische profiel (de kracht) van de etherische olie behouden en lost de olie gemakkelijk op.

Stoffen zoals boter, plantaardig bakvet en vaseline mag je niet als draagolie gebruiken. Deze worden niet goed opgenomen door de huid. Welke olie dan wel? Dit zijn de 5 meest voorkomende en goed verkrijgbare oliën.

Gefractioneerde Kokosolie

1. Gefractioneerde kokosolie

Kokosolie bevat veel antioxidanten en vitamine E. Maar de dikke, ongeraffineerde kokosolie die je in de supermarkt vindt, is niet zo handig voor aromatherapie. Deze wordt niet gemakkelijk door de huid opgenomen. Wij gebruiken ‘gefractioneerde’ kokosolie. Gefractioneerd betekent dat de vetzuurketens uiteen zijn gevallen waardoor de olie vloeibaar blijft. Er wordt verder niets aan de olie zelf toegevoegd, hij is 100% puur. Dit geeft de olie een veel langere houdbaarheid. Plus: hij laat geen vettig laagje achter, zoals veel andere oliën wel doen. Deze olie is licht en wordt dus heel goed opgenomen.

2. Zoete amandelolie

Zoete amandelolie is geschikt voor alle huidtypes en plaatselijke toepassingen. Amandelolie wordt vrij goed geabsorbeerd door de huid. Het heeft een licht nootachtige geur, maar niet overweldigend. Het is een geweldige olie om te gebruiken in de gezichtsverzorging omdat ‘ie helpt hydrateren. Houd er wel rekening mee dat hij niet geschikt is voor mensen met notenallergie. De olie wordt vaak in dezelfde fabrieken wordt geproduceerd.

3. Jojoba olie

Ondanks dat het een olie wordt genoemd, is jojoba (uitgesproken als ho-ho-ba) eigenlijk een vloeibare was. Reukloos en goudgeel van kleur, jojoba is een andere populaire draagolie. Hij  is geweldig voor je haar en hydrateert je huid zonder veel zware glans. Het lijkt erg op de olie die je huid van nature produceert en kan goed zijn voor de vette huid.

4. Druivenpitolie

Deze olie is rijk aan linolzuur en is zeer vochtinbrengend, vooral voor de gevoelige huid. Je ziet deze olie vaak staan ​​op de ingrediëntenlijst van cosmetica. Het aroma is licht en zoet en het is helder van kleur. Het kan een goede draagolie zijn om te gebruiken bij onvolkomenheden.

5. Olijfolie

Hoewel het zwaar, olieachtig kan zijn en een sterkere geur kan hebben in vergelijking met de andere, is het voordeel van olijfolie dat het rijk aan vitaminen en mineralen is. Afhankelijk van de hoeveelheid en hoe verdund je de essentiële olie nodig hebt, kan olijfolie de geur overnemen.


Wat kan ik allemaal met etherische oliën?

Ontzettend veel! Wanneer je nog niet eerder oliën hebt gebruikt, sta je echt versteld van wat je ermee kunt! Als je er meer over wilt weten nodigen we je graag uit voor onze *gratis* Olie Challenge. Je gaat dan een week lang aan de slag met 4 verschillende oliën. Online, maar wel met een groep om je ervaringen mee te delen.

Meer info over de challenge


Hoe verdun je etherische olie?

Als je een fijne draagolie hebt gevonden, kun je beginnen met het verdunnen. Maar wel in de juiste verhouding. Je kunt ervoor kiezen van tevoren een hoeveelheid klaar maken (in een lege glazen fles) of een enkele dosis te mengen in je handen. Houd in ieder geval de volgende verhouding aan:

Aan één theelepel draagolie voeg je toe:
1 druppel etherische olie voor een verhouding van 1%
2 druppels voor 2%
5 druppels voor 5%

Aan één eetlepel draagolie:
3 druppels etherische olie voor 1%
6 druppels voor 2%
15 druppels voor 5%

Aan 30 ml. draagolie:
6 druppels etherische olie voor 1%
12 druppels voor 2%
30 druppels voor 5%

Als het gaat om het topisch gebruik van etherische oliën, zijn doTERRA-oliën gerangschikt in drie categorieën: Zuiver, Verdund en Gevoelig. Oliën die in de Verdund-categorie zitten, bevat bestanddelen die bijzonder sterk zijn. Cassia, Cinnamon Bark, Clove, Oregano en Thyme horen allemaal in deze categorie.

Voor kinderen en mensen met een gevoelige huid is de categorie Gevoelig vooral belangrijk om op te letten. Verdun oliën altijd in deze categorie wanneer je ze voor de eerste keer op je huid gebruikt.

Oliën in de categorie Gevoelig zijn:

 • Bergamot
 • Zwarte peper
 • doTERRA Breathe®
 • Cederhout
 • doTERRA Cheer®
 • Copaiba
 • Deep Blue®
 • Eucalyptus
 • Venkel
 • doTERRA Forgive®
 • Geranium
 • Gember
 • Citroengras
 • Limoen
 • doTERRA Motivate®
 • doTERRA On Guard®
 • doTERRA Passion®
 • Pepermunt
 • Petitgrain
 • Slim & Sassy®
 • Munt
 • Wintergreen

De rest van de doTERRA-oliën vallen in de categorie Zuiver. Deze oliën zullen bij de meeste mensen geen gevoeligheidsreactie veroorzaken. Als je geen risico wilt nemen is het goed om olie een eerste keer te verdunnen met een draagolie en te kijken wat er gebeurt.

Wat moet je doen in geval van een reactie?

Een reactie op een olie is zeldzaam, maar het gebeurt wel. Denk aan irritatie, jeuk of anderen vormen van gevoeligheid.

Wanneer je een nieuwe olie gebruikt, probeer die dan altijd uit. Dat doe je door één druppel olie op een stukje huid te testen. Heb je een gevoelige huid? Of gebruik je een ‘hete’ olie? Mix de etherische olie dan met 5 tot 10 druppels draagolie.

Voel hoe je huid reageert. Vaak is dat al binnen 10 minuten. Houd gefractioneerde kokosolie bij de hand. Als je reageert, breng dan ruim kokosolie aan zodat je de olie verdunt. Water en zeep is ook een optie. Alleen water werkt niet.

Wat zijn nog meer veiligheidstips?

De citrusoliën (Bergamot, Grapefruit, Lemon, Lime, Tangerine en Wild Orange) zijn lichtgevoelige oliën. Dat betekent dat ze je huid gevoeliger maken voor UV-straling en zonnebrand.

Tot 12 uur na het aanbrengen van deze oliën moet je niet in de zon gaan. Wil je de olie toch gebruiken? Kies dan voor aromatische gebruik (inademen/diffusor), neem ze in of gebruik ze op een stukje huid dat niet in de zon komt.

Tabel voor het verdunnen van etherische olie

Heb je een roller in huis? Of een klein flesje? Gebruik dan deze tabel voor de juiste verhouding: