Hoe gebruik je etherische olie?

Etherische oliën zijn voor heel veel dingen geschikt. Bijvoorbeeld bij kortdurende kwaaltjes. Soms als vervanging van zelfzorgmiddelen. Of ter ondersteuning van emoties. Maar ook in huis kun je olie gebruiken; bij het bakken of koken of tijdens het schoonmaken van je huis.

Het gebruik van essentiële oliën is in ieder geval heel eenvoudig. Het wordt meestal op een van de volgende drie manieren gebruikt:

1. Aromatisch

Bij aromatisch inhaleer je de geur. Ons gevoel van geur is nauw verbonden met emoties en het lange-termijn geheugen. Inademen van de geur of nevel van een aromatherapieverstuiver (of: diffuser) kan sterke invloed hebben op je lichaam en je ademhalingsstelsel. Aromatisch gebruik kent meerder manieren.

Rechtstreekse inademing.

Je kunt de geur inademen, direct vanuit het flesje of uit je handen (over mond en neus leggen) om een stemming of emotie snel te Diffuser van Doterrakunnen beïnvloeden.

Verstuiven

Dit is de eenvoudigste manier om essentiële olie te verspreiden in een kamer. Je doet een aantal druppels van je favoriete geur in de verstuiver/diffuser. Je kunt zelfs meerdere oliën mixen.

Parfum of eau de cologne

Met elke essentiële olie kun je parfum maken. Breng 1 of 2 druppels aan op de polsen of nek.

Etherische olie onder de voet smeren


2. Topisch

Hiermee bedoelen we dat je de olie aanbrengt op delen van het lichaam. Inclusief huid, haar, nagels of tanden. Topisch gebruikt heeft veel voordelen. Het heeft effect op zowel de plek waar je aanbrengt. Maar komt daardoor ook door je hele lichaam.

Veel oliën kunnen ‘zuiver’ worden toegepast. Dat betekent zonder te verdunnen. Maar sommige irriteren de huis als ze ‘zuiver’ smeert. Het is goed om de olie te verdunnen met een draagolie (lees hier meer over draagolie). De olie verspreid je makkelijker en wordt beter opgenomen door het lichaam. Wij gebruiken de gefractioneerde kokosolie van dōTERRA, deze is geurloos en smeert heerlijk.

3. Inwendig

Een druppel onder de tong is één van de meest effectieve manieren om essentiële oliën in te nemen. Belangrijk: zorg ervoor dat je alleen 100% pure essentiële olie gebruikt. Olie van therapeutische kwaliteit, zoals die van dōTERRA. Volg verder de aanwijzingen op het etiket.

Van nature zijn etherische oliën veilig. Ze hebben weinig tot geen neveneffecten. Zolang je ze volgens voorschrift gebruikt. Ze zijn wel sterk geconcentreerd en moeten daarom met zorg worden gebruikt.

Er zijn oliën die je niet mag innemen. Dat zijn: Arborvitae, Cedarwood, Cypress, Deep Blue, Douglas Fir, Eucalyptus, Spikenard en Wintergreen.

Waar moet je beginnen?

Werken met etherische oliën is intuïtief en eenvoudig. Er zijn zóveel mogelijkheden. Als je begint is dat misschien overweldigend. Daarom raden we aan om klein te starten. Met het starters-trio. Hierin zitten Lavendel, Citroen en Pepermunt. Dat zijn de drie populairste oliën. Je kunt ze op heel veel manier dingen gebruiken!

Dosering van etherische olie

Net als bij anderen zelfzorgmiddelen, is het belangrijk de juiste richtlijnen te volgen bij de dosering. Essentiële oliën zijn krachtig. Je hebt maar een klein beetje olie nodig voor groot effect. Je moet weten wat de aanbevolen dagelijkse dosering is. Zodat je je lichaam beschermt tegen overmatig gebruik. Hieronder vind je een overzicht van de aanbevolen dagelijkse dosering.
Dagelijkse dosering van etherische olie of essentiele olie

 

LET OP!
Essentiële oliën mag je nooit in de ogen of in het oor gebruiken. Krijg je rode plekken of irritatie?  Breng dan op die plek flink wat plantaardige olie aan, bijvoorbeeld gefractioneerde kokosolie. Gebruik géén water; water lost essentiële oliën namelijk niet op.

Lees de beschrijvingen van producten goed en volg de aanwijzingen en de waarschuwingen op. Raadpleeg je arts voordat je essentiële oliën gebruikt als je zwanger bent of onder doktersbehandeling staat.