Hoe gebruik je etherische olie?

Etherische oliën zijn voor heel veel dingen geschikt. Bijvoorbeeld ter ondersteuning van emoties en bij kortdurende kwaaltjes. Soms ter vervanging van zelfzorgmiddelen maar ook prima als aanvulling daarop. Maar ook in huis kun je olie gebruiken; bij het koken of tijdens het schoonmaken van je huis. Je kunt kiezen voor een enkele olie maar je kunt oliën ook combineren. Het gebruik van essentiële oliën is in ieder geval heel eenvoudig. En: het kan je leven veranderen!

Etherische olie wordt meestal op een van de volgende drie manieren gebruikt:

1. Aromatisch
Ons gevoel van geur is nauw verbonden met dat deel van de hersenen die de emoties en het lange-termijn geheugen controleren. Inademen van het aroma of nevel van een aromatherapieverstuiver kan sterke invloed hebben op deze gebieden van het lichaam en ook op het ademhalingsstelsel.

Rechtstreekse inademing. Je kunt de geur inademen, direct vanuit het flesje of uit je handen (over mond en neus leggen) om een stemming of emotie snel te kunnen beïnvloeden.

Verstuiven is de eenvoudigste manier om essentiële olie te verspreiden in een kamer. Een verstuiver kan dit doen met elke favoriete essentiële olie of mis van oliën.

Parfum of eau de cologne. Met elke essentiële olie kun je parfum maken. Breng deze aan om emotionele ondersteuning te bevorderen. Breng 1 of 2 druppels aan op de polsen of nek.

2. Topisch
Hiermee bedoelen we dat je de olie aanbrengt op delen van het lichaam, inclusief huid, haar, nagels of tanden. Er zijn veel voordelen van het topisch gebruiken van olie. Het effect is op zowel de plek waar het wordt aangebracht als door het hele lichaam.

Veel oliën kunnen ‘zuiver’ worden toegepast, dus zonder te verdunnen maar sommige kunnen in zuivere vorm de huid irriteren. Het is goed om de olie dan te verdunnen met een draagolie (lees hier meer). De olie wordt dan beter verspreid en dus ook beter opgenomen door het lichaam. Wij gebruiken de gefractioneerde kokosolie van dōTERRA, deze is geurloos en smeert heerlijk.

3. Inwendig
Een druppel onder de tong is één van de meest effectieve manieren om essentiële oliën in te nemen. Belangrijk: zorg ervoor dat je alleen 100% pure essentiële olie van therapeutische kwaliteit gebruikt en volg alle waarschuwingen en aanwijzingen op het etiket.

Van nature zijn etherische oliën veilig en ze hebben weinig tot geen neveneffecten, zolang je ze volgens voorschrift gebruikt. Ze zijn wel sterk geconcentreerd en moeten daarom met zorg worden gebruikt.

Oliën die je niet mag innemen zijn: Arborvitae, Cedarwood, Cypress, Deep Blue, Douglas Fir, Eucalyptus, Spikenard, Wintergreen.

Waar te beginnen?
Werken met etherische oliën is intuïtief, eenvoudig en geeft veel voldoening. Er zijn zóveel mogelijkheden. Het kan aan het begin erg overweldigend zijn. Als eerste stap raden we het Introductie-trio met Lavendel, Citroen en Pepermunt aan. Dit zijn drie van de populairste oliën die je een waardevolle ervaring zullen geven en voor veel dingen te gebruiken zijn.

Dosering
Net als bij anderen zelfzorgmiddelen, is het belangrijk de juiste richtlijnen te volgen bij de dosering. Omdat essentiële oliën zo krachtig en krachtig zijn, heb je slechts een kleine hoeveelheid olie nodig om het gewenste effect te bereiken. Het is belangrijk om te weten wat de aanbevolen dagelijkse dosering is, zodat je je lichaam beschermt tegen overmatig gebruik van olie. Hieronder vindt je een overzicht van de aanbevolen dagelijkse dosering voor essentiële oliën.

 

LET OP
Essentiële oliën mogen nooit worden gebruikt in de ogen of in het oor. Als bij uitwendig gebruik van essentiële oliën rode plekken of irritatie op de huid optreedt, breng je op die plek een plantaardige olie aan, bijvoorbeeld gefractioneerde kokosolie. Gebruik géén water; water lost essentiële oliën namelijk niet op.

Lees de beschrijvingen van producten goed en volg de aanwijzingen en de waarschuwingen op. Raadpleeg je arts voordat je essentiële oliën gebruikt als je zwanger bent of onder doktersbehandeling staat.