Gepost op

Etherische Olie tijdens de overgang (menopauze)

Klachten tijdens de overgang verlichten

De overgang is voor veel vrouwen een soort mijlpaal. Het is niet alleen het einde van je maandelijkse menstruatie, maar het betekent ook afname van je vruchtbaarheid.

Sommige vrouwen merken veranderingen als in de dertig zijn. Maar de meeste vrouwen merken het pas als ze in de veertig of vijftig zijn. Je bent écht in de overgang als je 12 opeenvolgende maanden niet hebt gemenstrueerd.

Hoe kan etherische olie helpen bij de overgang?

Veel vrouwen hebben last van klachten. Denk aan opvliegers of vermoeidheid. Deze symptomen kunnen echt heel vervelend zijn. Zeker wanneer ze je dagelijkse activiteiten verstoren. Etherische oliën kunnen ondersteunen bij het verlichten van symptomen.

Als je liever geen medicijnen gebruikt, kun je een alternatieve oplossing overwegen. Bijvoorbeeld homeopatische middelen, Bachbloesems of etherische olie. Etherische oliën worden veel gebruikt in aromatherapie. Het idee is dat je olie inademt (direct of via een diffuser) of aanbrengt op je huid.

Deze 6 etherische oliën kunnen je tijdens de overgang ondersteunen:

1. Clary Sage bij opvliegers

Opvliegers; veel vrouwen hebben er last van. Ineens voel je de warmte zich door je hele lichaam verspreiden. Clary Sage helpt best veel vrouwen er minder last van te hebben. Wrijf dagelijks 2 druppels Clary Sage over de achterkant van je nek of onder je voeten.

Heb je nú verlichting nodig? Doe dan een paar druppels op een doekje of zakdoekje en snuif de geur via je neus op. Snuif niet te hard, blijf rustig in- en uitademen via je neus.

Van Clary Sage wordt ook gedacht dat het de ontwikkeling van osteoporose vertraagt. Wanneer je in de overgang bent, heb je meer kans op osteoporose (botontkalking). Dat komt doordat het hormoon oestrogeen afneemt.  En juist oestrogeen vertraagt botafbraak. Dus nóg een reden om Clary Sage te gaan gebruiken.

2. Opvliegers en Pepermuntolie

Pepermuntolie is ook een fijne olie bij opvliegers. Hij verfrist direct! Net als bij de Clary Sage doe je 2 druppels op een doekje of in je handen. Houd het doekje of je handen dichtbij je neus terwijl je langzaam in- en uitademt. Op de achterkant van je nek smeren kan ook helpen.

Heb je last van krampen? Dat is niet vreemd. Veel vrouwen hebben er last van. Bij kramp kan Pepermuntolie ook verlichting geven. Meng 2 of 3 druppels met een draagolie en smeer de olie op je buik.

Let wel! Houd je nog lange tijd ná het stoppen van je menstruatie krampen? Dit kan er iets anders aan de hand zijn. Een bezoekje aan de huisarts kan dat slim zijn.

3. Lavendel om te ontspannen

Lavendel kan helpen je hormonen in evenwicht te brengen. Maar ook wanneer je last hebt van het gebied rond je vagina. Vaak wordt het wat droger en kan het branderig voelen. Het kan dan fijn zijn om een koud kompres te gebruiken.

Meng 1 druppel Lavendeololie met een theelepel draagolie en doe dit op een kompres. Gebruik dit kompres maximaal 30 minuten. Als het gaan steken of branderig voelt, stop dan en spoel goed met water en ph-neutrale zeep.

Slaap je slecht? Lavendel kan je ondersteunen bij het ontspannen en bij het slapen. Smeer voor het slapen gaan 2 of 3 druppels onder je voeten. Een druppel olie op je kussen kan ook.

4. Geranium bij stemmingswisselingen

Gerarium staat erom bekend dat het kan helpen bij hormonale veranderingen. Heb je last van stemmingswisselingen? Doe dan één of twee druppels in je handpalmen en adem door je neus in en uit. Het kan direct stress verlichten.

Geranium is ook fijn bij een droge huid. Doe tijdens een ontspannend, warm (voeten)bad een paar druppels Geranium in het water toe te voegen. Nog lekkerder is om ook magnesiumvlokken aan je bad toe te voegen. Magnesium heeft een goed effect op je zenuwstelsel.

Nóg een reden om Geranium te gebruiken: deze olie ondersteunt bij angst- en depressieve klachten.

5. Basilicum en het humeur

Wil je je humeur verbeteren? Of de oestrogeenspiegel verhogen? Dan kan Basilicum je misschien wel helpen! Gebruik deze olie als aromatherapie.

Basilicum kan ook nuttig zijn bij opvliegers. Verdun de olie met een draagolie en smeer ‘m onder je voeten of over de achterkant van je nek.

6. Citrusoliën zoals Lemon en Wild Orange

Citrusolie-aromatherapie zou heel wat gezondheidsvoordelen hebben. Zéker wanneer je in de overgang bent. Tijdens een studie uit 2014 ontdekten onderzoekers dat vrouwen die deze etherische olie inhaleerden, minder lichamelijke symptomen hadden dan vrouwen die dat niet deden. Het verlangen om te vrijen was ook groter.

Citrus-olën lijken ook ontstekingsremmende eigenschappen te hebben en een positief effect op het oestrogeen.

LET OP!
Citrusoliën maken je huid gevoelig voor de zon. Vermijd dus direct zonlicht op de delen die je hebt ingesmeerd.