Gepost op

Anti-muggen middel met etherische olie

Zelf anti-muggenspray maken met etherische olie

Sommige etherische oliën hebben de eigenschap om insecten af ​​te weren, zoals muggen. Zeker wanneer je op zoek bent naar een natuurlijk insectenwerend middel, is etherische olie een mooi alternatief.

Allereerst leggen we je uit waarom het slim is om met etherische oliën zelf muggenspray te maken. Je leest wat de gezondheidsvoordelen zijn wanneer je overschakelt op een volledig natuurlijke alternatief. Je leest ook wat de nadelen zijn van chemische producten en sprays. Maak daarna zelf de keus voor welke versie je gaat :-).

Waarom natuurlijke etherische oliën gebruiken voor muggenspray?
De menselijke huid is een beschermende laag die vuil, infecties en ontstekingen tegenhoudt. Belangrijk dus om zorgvuldig met je huid om te gaan en ervoor te zorgen dat je huid gezond blijft. Het gebruiken van producten met synthetische chemicaliën (zoals muggenspray) is misschien niet de beste manier om je huid te beschermen. Het gebruiken van een natuurlijke afweermiddel, zoals etherische oliën, is een veel veiligere, natuurlijkere manier om insectenbeten tegen te gaan.

Tips!

 • Gebruik een mengsel van twee of meer etherische oliën (zie onderstaande lijst).
 • Gebruik een fixeermiddel zoals gefractioneerde kokosolie voor een langdurige werking. Etherische oliën zijn vluchtige stoffen, door er gefractioneerde kokosolie aan toe te voegen blijft het mengsel langer op je huid.
 • Draag, als het weer het toelaat, shirts met lange mouwen, broeken en sokken.
 • Houd de klok in de gaten. Muggen zijn over het algemeen het meest actief tussen schemering en zonsopgang.

Voordelen van etherische oliën als anti-muggenmiddel
Wat etherische oliën tot een fijn alternatief maakt is dat ze nauwelijks tot geen bijwerkingen hebben. In tegenstelling tot de meeste traditionele insectenafstotende producten die, N-Diethyl-3-methylbenzamide bevatten of beter bekend als DEET, zijn etherische oliën 100% natuurlijk en bevatten niet van dit soort chemicaliën.

DEET is het actieve ingrediënt dat verantwoordelijk is voor de bescherming van je huid tegen insectenbeten. Het nadeel is dat het negatief kan reageren op de andere chemicaliën, waardoor het giftiger kan worden. Overmatig gebruik van DEET is ook gevaarlijk omdat het het centrale zenuwstelsel van het menselijk lichaam kan beschadigen. Daarom wordt (zéker bij kinderen) aanbevolen om producten zonder DEET-component te gebruiken.

Gevoelige huid?
Wanneer je een gevoelige huid hebt is het heel fijn om etherische olie te gebruiken. Essentiële oliën bevatten geen schadelijke chemicaliën die mogelijk huidallergieën en andere huidziekten kunnen veroorzaken. Essentiële oliën bevatten geen parabenen en petroleum, die meestal de gevoelige huid irriteren.

Hoewel er een aantal DEET-vrije insectenwerende middelen is, zijn ze nog steeds niet zo natuurlijk als je zelfgemaakte doe-het-zelf-insecten-spray. Zelfs in DEET-vrije insectenwerende middelen zitten gifstoffen die schadelijk zijn. Je moet er ook vaak meer van gebruiken als je zeker wilt weten dat het middel effectief is.

Nou ja……over het algemeen zijn we gewoon geen fan van het gebruiken van chemicaliën op onze huid, dus gaan we liever voor een natuurlijke, zelfgemaakte muggenspray. Zo weten we precies wat we smeren. Ook op de huid van onze kinderen.

Etherische oliën die muggen afweren

Zelf anti-muggenspray is niet alleen goedkoper, je kunt de spray ook aanpassen aan je eigen wensen. De meest voorkomende natuurlijke DIY muggenspray bestaat uit verschillende essentiële oliën, plus een basis van gefractioneerde kokosolie en (gedestilleerd) water. Verderop in deze blog vind je een aantal recepten.

De volgende etherische oliën kun je gebruiken om je huid te beschermen tegen nare insectenbeten (terwijl je ook nog eens de andere gezondheidsvoordelen van de olie krijgt :-)).

1. Lavendel
Lavendel is vooral bekend om zijn positieve effecten in termen van ontspanning en slaap, maar wat veel mensen niet weten, is dat het ook een effectieve etherische olie is voor insectenbeten en muggenbeten. Bovendien kan de uitgesproken lavendelgeur ook worden gebruikt als alternatief voor mottenballen om motten en andere insecten weg te houden. Je kunt de lavendelolie ook sprayen om kneuzingen, snijwonden en wonden te reinigen, en huidirritaties te behandelen. Van alle etherische oliën wordt lavendel beschouwd als de meest veelzijdige olie omdat hij bij veel ‘problemen’ te gebruiken is.

2. Pepermunt
Pepermunt heeft een natuurlijke insectenafstotende eigenschap. Je kunt deze etherische olie gebruiken als een insectenwerend middel terwijl je je huid een lekkere, muntachtige en frisse geur geeft.
Andere voordelen van pepermuntolie zijn onder meer verlichting van verkoudheid en hoesten, bij buikpijn (maag/darmen), hoofdpijn en pijnlijke spieren. Het verbetert ook je mentale alertheid terwijl je je minder angstig en minder gestrest voelt.

3. Basilicum
Basilicum is niet alleen een geweldige aanvulling op je heerlijke recepten, maar het is ook een bewezen natuurlijk insectenverdrijvend middel. Eén studie onthulde dat basilicum hoge niveaus van larvicide bevat. Het is een soort insecticide dat specifiek gericht is op het larvenstadium van insecten. Deze zoete en pittige ruikende olie kun je goed gebruiken in de strijd tegen muggenbeten.

4. Lemon (Citroen)
Citroen is een favoriet insectenverdrijvend middel, dus ook tegen muggen. Deze olie beschermt ook effectief de huid tegen tekenbeten en de werking kan tot enkele uren aanhouden.

5. Vetiver
Dit bijzondere gras is overvloedig te vinden in India en Indonesië. Behalve dat het wordt gebruikt als materiaal voor het maken van manden en matten, wordt het ook gebruikt als een natuurlijk muggenspray. De houtachtige en aardse geur van de olie kan ook effectief stress verminderen en verlichten.

6. Tea Tree (Melaleuca)
Tea tree-extract is populair in de schoonheidsindustrie als een antibacterieel actief ingrediënt voor de behandeling van puistjes en acne, maar daar houdt het niet op. Tea tree olie heeft niet alleen een antischimmelvermogen, maar het kan je ook tegen pijnlijke beten beschermen van muggen en insecten.

7. Lemon Grass (Citroengras)
De effectiviteit van citroengras als mugafstotend middel is de laatste tijd het onderwerp van veel studies. Dat komt omdat het citroengras sterk geassocieerd is met C. Nardus, waarvan het citronella muggenwerend middel is afgeleid. Lemon Grass olie bevat insecticide eigenschappen  die muggen en andere insecten afstoten.

9. Thyme (Thijm)

Muggenbeten kunnen erg irriteren, vooral als ze blijven terugkomen. Als je op zoek bent naar een efficiënt afweermiddel, maar wilt dat het natuurlijk en veilig is, dan is tijmolie een goeie keus. Het aanbrengen van tijmolie op je huid weerhoudt de muggen ervan om er rond te hangen.

Zo maak je zelf Anti-muggenSpray met etherische oliën

DIY Anti-Muggenmelk

 • kleine sprayfles
 • 2 eetlepels gefractioneerde kokosolie
 • 2 eetlepels water
 • 15 druppels etherische olie Lavendel
 • 15 druppels etherische olie Citroen
 • 15 druppels etherische olie Clove (kruidnagel)

Meng deze hoeveelheden in een donkerkleurige glazen spuitfles. Spuit dit op de huid of op deuropeningen, ramen of tentopeningen. Goed schudden voor gebruik.

TIP! Gebruik een donker flesje in plaats van een gewone plastic fles omdat het de etherische oliën beschermt tegen UV-licht. Bovendien wordt het glas niet beïnvloed door sterke oliën zoals citrus. Plastic reageert op citrusoliën en wordt het niet aanbevolen om citrusoliën samen met kunststoffen te gebruiken.

Meer recepten…
Hieronder nog een paar opties. Gebruik in alle gevallen de kokosolie + gedestilleerd water als basis:

 • 10 Druppels Lemon Grass  + 10 druppels Lemon  + 5 druppels Tea Tree + 5 druppels Basilicum
 • 25 Druppels lavendel + 25 druppels pepermunt
 • 10 Druppels Lemon + 10 druppels Eucalyptus + 10 druppels Vetiver + 10 druppels Basilicum