Gepost op

Etherische olie tijdens de zwangerschap

Mag je etherische olie gebruiken als je zwanger bent?

Het antwoord is: Ja! Maar direct daarop volgt dat niet alle oliën veilig zijn. Daarom vertellen we welke olie je kunt gebruiken bij de meest voorkomende zwangerschapsklachten.

Pure olie

Je mag etherische olie dus gebruiken. Hoe en waar vertellen we je zo, maar wat heel belangrijk is, dat je kiest voor pure olie. De olie die wij gebruiken is 100% puur en CPTG-gecertificeerd. CPTG is een strenge normering voor pure, zuivere olie.

Vaak is aan de prijs al te zien of een olie 100% puur is of niet. Pure olie is prijziger en dat is niet voor niets. Voor 1 flesje pure Lavendel olie is bijna 15 kilo lavendel nodig! Wil je meer weten over CPTG, klik dan hier.

Waar smeer je etherische olie?

Je mag olie plaatselijk aanbrengen bij bijvoorbeeld misselijkheid, huidirritaties (die fijne jeuk door een groeiende buik!) of bij striae. Meng de olie met een draagolie of je eigen crème. Je kunt de olie ook aanbrengen op de nek, aan de binnenkant van de polsen en op de zolen van de voeten. Door olie op de voetzolen aan te brengen, worden de etherische oliën sneller opgenomen en verspreid door je lichaam.

Veel voorkomende zwangerschapsklachten

Nog even voor alle duidelijkheid: overleg altijd even met je verloskundige of huisarts voordat je een olie gebruikt.

Misselijkheid
Kardemom en Gember (Ginger) zijn verbazingwekkend goede oliën  tegen de misselijkheid omdat ze de receptor-routes van misselijkheid blokkeren. Het signaal richting je hersenen wordt geblokkeerd. Hoe fijn is dat! Breng aan op de basis van je nek en achter je oren. DigestZen en Petitgrain zijn ook geweldig om in te ademen, of om op je buik te smeren.Verdun ‘m in dat laatste geval met wat gefractioneerde kokosolie en draai bij het aanbrengen met de klok mee, rond je navel. Je kunt ook een paar druppels toevoegen aan een capsule en deze innemen met water.

Hoofdpijn/migraine
De ene zwangere heeft er meer last van de andere. Ik was die eerste en het was heel vervelend! De belangrijkste oliën die ik gebruik tegen de hoofdpijn zijn Copaiba, Frakincense (Wierook), Past Tense Blend, Pepermint (voorzichtig!), Lavender en Patchouli. Als je al vaker de Past Tense en Peppermint gebruikt, dan zouden deze de beste optie zijn. Let wel op! Pepermunt kan de melktoevoer bij sommige vrouwen beïnvloeden. Je kunt natuurlijk ook gewoon een druppel of twee lavendel in je handpalm doen en deze geur diep inademen.

Een andere geweldige olië tegen hoofpijn is Lemon Grass.

Vocht vasthouden
Na ongeveer 28 weken verdubbelt het vochtgehalte in je lichaam en dit ga je merken. Om de ideale vochtbalans te behouden, is het belangrijk vocht te kunnen laten doorstromen. Drink dus voldoende. Je kunt ook een van de volgende oliën op je voeten en enkels masseren: Citrus Bliss, AromaTouch, Lemongrass, Grapefruit, Cypress, Lavender, Ginger of Lemon. Daarnaast is de AromaTouch techniek geweldig voor het afdrijven van vocht. De video hieronder legt uit hoe deze techniek werkt.

TIP! Bij de Aroma Touch Techniek lig je op je buik. Met een dikke buik is dat niet echt fijn. Een alternatief is om op je zij te gaan liggen. De persoon die de techniek geeft, zal de techniek met wat kleine aanpassingen nog steeds goed kunnen uitvoeren.

Als het liggen op de zij ook niet fijn is, kun je ervoor kiezen om achterstevoren op een stoel te gaan zitten. En in plaats van met de voeten te werken, zou de gever het voetgedeelte van de techniek op de handen kunnen uitvoeren.

 

 

 

 

 

 


Vermoeidheid

Het is fijn om kalmerende oliën op je voeten ‘s aanbrengen. Als je slecht slaapt is het fijn dit voor de nacht te doen (zoals Lavendel of Serenity). Je kunt ook oliën aanbrengen direct op je bijnieren (op je lagere rug boven je nieren), zoals Basilicum, Rozemarijn en Geranium en Ylang-Ylang. Zo kunnen ze goed hun werk doen.

Bij vermoeidheid tijdens je zwangerschap kun je ook kiezen voor fijne opwekkende geuren zoals Citrus Bliss, Elevation, Wild Orange, Lemon en Grapefruit. Je kunt 1-2 druppels in de palm van je hand doen, ze tegen elkaar wrijven en een kommetje van je handen maken. Leg je handen over je mond en neus en adem diep in. Het pept direct op! Je kunt ook olie met wat gefractioneerde kokosolie mengen en deze lekker op je rug, schouders en nekrug masseren. Of liever: láten masseren.

Brandend maagzuur / buikklachten
Een candida-onbalans kan brandend maagzuur of buikklachten veroorzaken, net als een gebrek aan enzymen, dus kijk eens naar probiotica of extra enzymen.  Goede oliën die je zou kunnen gebruiken zijn: DigestZen, Pepermunt, Kardemom, Zwarte peper, Gember en Wild Orange (Sinaasappel). Je kunt ze in een capsule nemen, onder je tong leggen of aan de binnenkant van je wang smeren. Wij smeren bij buikklachten veel DigestZen, meng ‘m met wat gefractioneerde kokosolie zodat het fijne smeert en je een groter bereik hebt.

Huidproblemen
Wierook en lavendel zijn beide geweldig om aan te brengen op een jeukende buik. En vooral de Immortelle-roller werkt erg goed bij striae! Je kunt ook Wild Orange, Cypress, Geranium, Helichrysum, Lavender, Frankincense en Citrus Bliss gebruiken en deze direct toepassen op de probleemgebieden. Ook hier geldt; verdun de olie met wat gefractioneerde kokosolie. Zo kun je meer huid

Zwangerschapsmasker
Heb je last van een zwangerschapsmasker? Dat zijn pigmentvlekken die door de hormonen ontstaan en na de zwangerschap weer verdwijnen (som is het blijvend). Lemon essentiële olie zeer effectief, maar breng deze olie alleen ‘s nachts aan. Verdun hem wel met een draagolie of meng de olie met je nachtcrème. Breng de etherische olie van de citroen nooit overdag aan en ga niet in de zon staan nadat je het hebt aangebracht, omdat dit het probleem zal verergeren. Andere geschikte oliën zijn bij een zwangerschapsmasker zijn Lavendel en Frankincens.

Spataderen
Als je last hebt van spataderen, dan kun je de volgende oliën proberen: Lemon, Cypress, Helichrysum, Bergamot en Geranium. Nogmaals, verdun hem met wat gefractioneerde kokosolie en masseer het goed in.

De oliën die je tijdens je zwangerschap beter niet gebruikt zijn:

 • Aniseed
 • Angelica
 • Basil
 • Black pepper
 • Birch
 • Cassia
 • Cedarwood
 • Cinnamon
 • Chamomile
 • Clarysage
 • Clove
 • Fennel
 • Fir
 • Jasmine
 • Juniper
 • Marjoram
 • Melissa
 • Oregano
 • Peppermint
 • Pine
 • Rose
 • Rosemary
 • Sage
 • Tansy
 • Thyme
 • Wintergreen