Gepost op

Bloementaart met Lavendel (uit: Heel Holland Bakt)


Heb je het gezien? De aflevering van Heel Holland Bakt waarbij het thema ‘Bloemen’ was. Gaaf was het om te zien hoe Esther Lavendel en Geranium etherische olie gebruikte in haar taart! Wij gingen op zoek naar het recept…

Esther maakt een vlierbloesemcake en die combineert ze met een bramen-bosbes-lavendelvulling en een mascarpone frosting met Geranium olie. De mooie fondant bloemen en “naked” afwerking maken deze taart een klassiek, kunstig en prachtig plaatje. Een prima cadeau-alternatief voor een bos bloemen!

Ingrediënten per onderdeel


Vanille-vlierboesemcake
120 gram roomboter
225 gram kristalsuiker
3 eiwitten
1 theelepel vanille-extract
45 milliliter vlierbloesemsiroop
45 milliliter water
90 milliliter karnemelk
90 milliliter zure room
2,50 theelepels bakpoeder
0,25 theelepel zout
195 gram zelfrijzend bakmeel

Trempeersiroop
100 milliliter vlierbloesemsiroop
100 milliliter water

Bramen-lavendelcompote
200 gram bramen
80 gram bosbessen (uit vriezer, ontdooid)
80 gram bloemenhoning
2 theelepels citroensap
1 druppel lavendel extract

Mascarpone frosting
250 milliliter slagroom
225 gram mascarpone
60 gram poedersuiker
1 druppel geranium-olie

Bloemen en blaadjes
50 gram paars fondant
lichtgroene en donkergroene fondant (elk 100 gram)
100 gram roze fondant
200 gram wit fondant
tylose poeder
gouden pareltjes

Dit heb je nodig aan bakgereedschap

  • Springvorm(en) van ø 20 centimeter (2x)
  • Uitsteekvormpjes rond van 2,5, 3, en 4 centimeter
  • Uitsteekvorm rozenblad 2 en 3 centimeter
  • Uitsteekvorm klimopblad 3 en 5 centimeter
  • Uitsteekvorm hortensia 2,5 centimeter
  • Keukenmachine met toebehoren
  • Handmixer
  • Staafmixer
  • Rasp
  • Taartkarton ø 20 centimeter
  • Deegroller
  • Spuitzak
  • Spuitmondje
  • Tandenstokers
  • Sponsje
  • Ball tool voor fondant

En zo maak je de taart

Voorbereiding:

  • Vet de springvorm(en) van ø 20 centimeter en ø 15 centimeter in en bekleed met bakpapier.
  • Verwarm de oven voor op 175 graden.

Vanille-vlierboesemcake:

  • Zeef het zelfrijzend bakmeel, bakpoeder en zout.
  • Meng de karnemelk met de vlierbloesemsiroop en het water.
  • Klop de boter en de suiker ongeveer 5 minuten luchtig.
  • Voeg het eiwit in 3 delen toe.
  • Voeg de zure room en het vanille-extract toe.
  • Voeg om en om de bloem en de karnemelk in delen toe. Begin en eindig met de bloem.
  • Bak de cakes in 33 minuten gaar.
  • Laat afkoelen op een rooster.

Trempeersiroop:

  • Breng de siroop en het water aan de kook.
  • Laat inkoken tot de helft.

Bramen-lavendelcompote:

  • Breng alle ingrediënten, behalve de lavendelolie, aan de kook.
  • Pureer met een staafmixer als het mengsel kookt.
  • Laat nog 5 minuten indikken.
  • Roer de lavendelolie erdoor.
  • Zet koel weg tot gebruik.

Mascarpone frosting:

  • Klop de slagroom stijf.
  • Klop de mascarpone met de poedersuiker los.
  • Vouw de mascarpone voorzichtig door de slagroom.
  • Voeg de geranium olie toe.
  • Zet koel weg tot gebruik.

Bloemen en blaadjes:

  • Kneed een mespunt tylosepoeder door elke kleur fondant.
  • Rol een stukje donkergroen fondant uit.
  • Leg hierop kleine balletjes lichtgroen fondant.
  • Rol dit verder uit en steek hier verschillende maten klimopblaadjes uit.
  • Rol nog een stuk donkergroen fondant uit en steek hier rozenblaadjes uit.
  • Maak een losse lange rol van een stuk aluminiumfolie. Laat de blaadjes hierop drogen.
  • Rol wat donkerpaarse fondant uit.
  • Vorm kleine kegeltjes voor het hartje van de rozen.
  • Steek ze op tandenstokers vast en zet deze rechtop in een spons.
  • Steek per roos 3 kleine rondjes uit.
  • Maak de bovenkant van elk rondje wat platter, voor de bovenkant van de rozenblaadjes.
  • Vouw om elke kegel 3 blaadjes. Overlap de blaadjes met elkaar en plak vast met water.
  • Meng de rest van het donkerpaarse fondant met wat wit fondant om hem lichter te maken.
  • Rol uit en steek middelgrote rondjes uit.
  • Vorm deze rondjes op dezelfde manier als de kleine rondjes.
  • Vouw ze om de donkerpaarse roosjes heen.
  • Maak de fondant nog wat lichter met wat wit fondant en herhaal bovenstaande stappen met de grootste ronde uitsteker.
  • Maak van roze fondant een klein bolletje.
  • Rol de rest uit en steek hier hortensiablaadjes uit.
  • Maak het bolletje nat met water.
  • Duw elk bloemetje op de bal in het midden vast, zodat de blaadjes iets uit gaan staan.
  • Vul het bolletje tot er geen blaadjes meer bij passen.
  • Steek uit een stukje wit fondant kleine witte bloemetjes.
  • Maak een hartje met goudpareltjes.

En zo stel je de taart samen

  • Trempeer elke cake met vlierbloesemsiroop.
  • Plaats een ø 20 centimeter cake op een taartkarton.
  • Besmeer met een laag bramencompote.
  • Spuit hierop een laag mascarpone frosting.
  • Leg de andere ø 20 centimeter cake er bovenop.
  • Steek uit de overgebleven witte fondant een cirkel van ø 20 centimeter en leg deze op de taart.
  • Versier de taart met de bloemen.